Coronation Chicken 1953, czyli Kurczak w sosie curry z rodzynkami i ryżem
Składniki na 4 osoby:
- 6 łyżek majonezu,
- 3 łyżki przyprawy garam masala,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki chutney z mango,
- 3 łyżki rodzynek,
- 500g ugotowanego kurczaka,
- 200g ryżu,
- sól, pieprz
Kurczaka rwiemy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem. Rodzynki namaczamy we wrzątku przez 10 minut, odcedzamy i dodajemy do kurczaka. Cynamon, garam masala i kurkumę mieszamy z chutney z mango i łączymy z majonezem. Ryż gotujemy i studzimy. Kurczaka mieszamy z orientalnym majonezem i rodzynkami. Układamy na ryżu. Gotowe
Jagnięcina Króla Karola, czyli comber jagnięcy w ziołowej panierce z pieczonymi ziemniakami
Składniki na 4 osoby:
- 50g świeżego białego pieczywa,
- 2 łyżki pociętej natki pietruszki,
- 2 łyżki świeżego tymianku,
- 2 łyżki igieł rozmarynu,
- skórka z jednej cytryny,
- 25g startego parmezanu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 combry jagnięce 8-kostkowe każdy,
- 2 łyżki musztardy Dijon,
- 500 g ugotowanych mini ziemniaczków,
- 100g minimarchewek,
- 100 g brokułu gałązkowego,
- 1 pęczek mięty,
- 1 łyżka octu z czerwonego wina,
- sól, pieprz
Pieczywo, natkę, tymianek i rozmaryn zblenduj w blenderze kielichowym i połącz ze skórką z cytryny i parmezanem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Combry natrzyj solą i pieprzem, delikatnie posmaruj oliwą i podsmaż z obu stron na złociście. Przestudź, nasmaruj musztardą i przyklej do niej ziołową panierkę. Ułóż na blasze i piecz w piekarniku przez 25 minut. W tym czasie przygotuj ziemniaki – pokrój je w ćwiartki, posól, popieprz, skrop oliwą i zapiecz przez ostatnie 15 minut pieczenia jagnięciny. Marchewki i brokuły sparz krótko w osolonej wodzie. Miętę zblenduj w blenderze z resztą oliwy i octem. Dopraw solą. Wykładaj warzywa, jagnięcinę i całość polej miętowym sosem. Gotowe
Apple Crumble czyli jabłka pod kruszonką z kremem angielskim
Składniki na 1 okrągłą blachę – 6/8 osób:
nadzienie:
- 1 kg kwaśnych jabłek,
- 6 łyżek cukru trzcinowego,
kruszonka:
- 350g mąki,
- 200g cukru,
- 200g masła,
sos angielski:
- 6 żółtek,
- 6 łyżek cukru,
- 300 ml śmietanki 36%,
- 1 laska wanilii
Jabłka obierz, usuń gniazda, pokrój w kostkę i zasyp cukrem trzcinowym a następnie rozłóż w nasmarowanej masłem blasze. Mąkę połącz z cukrem i zimnym pokrojonym masłem i pulsacyjnie zblenduj na grubą kruszonkę. Przykryj nią jabłka i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. W tym czasie utrzyj żółtka z cukrem i zalej je gorącą śmietanką z ziarenkami wanilii. Delikatnie ubij na gęsty sos. Podawaj z nim ciasto. Gotowe